15/11/2012

Bagaimana untuk menyediakan belacan


Belacan adalah sejenis belacan diperam dibuat daging udang. Untuk sementara waktu, saya fikir ini adalah salah satu makanan bahan yang unik untuk penduduk tempatan di Malaysia. Sehingga baru-baru ini rakan memberitahu saya belacan digunakan secara meluas sebagai bahan yang baik di banyak negara-negara Asia lain seperti Hong Kong, Vietnam, Myanmar, Laos, Kemboja, Thailand, Filipina, Malaysia, Singapura dan Indonesia.
 
Secara umumnya ia datang dalam pelbagai bentuk dan pembungkusan. Mendapati biasanya adalah blok belacan atau kepingan kecil 20 gram pek.
 

 
Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai belacan ini pergi ke belacan diterangkan di Wikipedia . Saya agak mengejutkan oleh artikel ini.
Kebanyakan masa apabila kita bercakap mengenai belacan, kami merujuk kepada belacan kering. Satu lagi versi udang tampal yang terdapat di dalam air dan dibungkus dalam botol yang dikenali sebagai Cincalok. Rasanya sedikit masam dan masin, ke atas semua rasa yang berbeza sama sekali dari versi kering.
Dalam artikel ini, saya akan menunjukkan kepada anda resipi rahsia saya untuk menyediakan dan menggunakan belacan dalam masakan. Berhati-hati walaupun, belacan mempunyai bau yang kuat dan sangat masin, jadi gunakan dengan berhati-hati.
 
Kaedah pertama
Potong sekeping kecil belacan anda berniat untuk menggunakannya. Benang sekeping belacan ke menusuk. Anda boleh menggunakan menusuk kayu, menusuk barbeku atau bahkan menggunakan garpu untuk melakukannya. Panaskan atas dapur dapur anda. Hidupkan ia sering untuk mengelakkan membakar. Tanah menjadi serbuk dan anda sudah bersedia untuk memasak dengan atau anda boleh menyimpannya untuk kegunaan kemudian, kaedah ini memberi bau yang kuat.
Sekarang anda mempunyai belacan dalam bentuk serbuk, anda boleh mencampurkan ia terus ke dalam masakan anda. Belacan pedas, gunakan dengan berhati-hati.
 
Kaedah kedua.
Potong sekeping kecil belacan sebagai keperluan. Rendam dalam sedikit air di dalam mangkuk kecil. Ia adalah bersedia untuk menapis zarah kasar apabila dibubarkan sepenuhnya di dalam air. Letakkan saring jaringan denda di atas mangkuk untuk menapis. Buang semua zarah kasar dan kini anda akan mempunyai semangkuk belacan cecair.

 
Panaskan kuali anda dalam haba yang rendah. Tuangkan dalam mangkuk belacan dan kacau sehingga semua air kering. Tambah dalam 2 sudu minyak penyejukan goreng belacan.
Anda boleh mengaut belacan campuran akan gunakan kemudian atau mula memasak anda dengan ia.
Saya suka menggunakan kaedah kedua kerana ia membolehkan saya untuk disalirkan keluar cengkerang udang, pasir halus, kotoran dan debu yang mendapat bercampur dalam belacan.
 
Bagaimana untuk memilih belacan.
Ramai orang kata belacan yang kelihatan lebih ringan dalam warna segar tetapi apabila saya bercakap kepada penjual belacan, dia menjelaskan bahawa belacan yang terdedah kepada cahaya matahari yang ditukar kepada warna ringan dan sering menjadi kering. Oleh itu memilih warna yang lebih ringan atau lebih gelap tidak menunjukkan tahap kesegarannya.
Jika anda mahu belacan segar hanya meminta dari penjaga kedai, mereka akan menjadi lebih baik untuk menunjukkan yang segar daripada yang lain.
Pada pendapat peribadi saya, kesegaran tidak adalah perkara. Pilih salah satu yang mempunyai bau yang kuat. Dan jika anda tidak pernah ke kedai belacan, mereka semua mungkin bau yang sama. Pilih sekeping belacan dengan bau ringan jika anda tidak benar-benar seorang kekasih belacan.
 
Makanan yang lazatSumber:  Klik di sini

No comments:

Post a Comment