28/09/2012

Ayam Tumis Belacan

Dari:http://resepi.mesra.netKiriman: Norzalipah bt Yusof Sumber: ibu


Bahan-Bahan:
1 ekor ayam dipotong 14
15 tangkai cili kering - kisar
10 ulas bawang merah- kisar
3 ulas bawang putih -kisar
2 cm halia - kisar
2 cm belacan dibakar sekejap
2 cm kunyit hidup - kisar
2 sudu kerisik
1 liter santan pekat
500 ml air
3 batang serai - ketuk
2 keping asam
sedikit garam dan gula
minyak untuk menumis
Cara:
1. Ayam dibersihkan dan digoreng. Ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga wangi. Masukkan belacan. Kacau rata. Setelah agak garing, masukkan santan pekat, air, serai dan masaklah sampai agak pekat. Setelah itu, masukkan ayam , kerisik, asam, garam dan gula. Masak sampai kering .Tabur bawang goreng. Besttt......
Cadangan Hidangan:
Hidangan ini boleh dimakan bersama nasi, atau roti.
Tambahan:
Hidangan ini boleh juga dijadikan lauk meja pengantin. (Ayam dibelah dua sahaja ).

No comments:

Post a Comment