Pedas, berapi dan cuping telinga jadi merah, lagi parah mata sampai
berair..begitulah seksa dalam sedapnya sambal belacan mangga kampung.
Kenapa mangga kampung? Sebab mat guna buah mangga yang tulen, bukan buah
mangga zaman sekarang yang telah di hybrid hingga hilang bau keaslian
mangga. Pokok mangga besar yang tumbuh dalam kawasan masjid yang kerap
berbuah. Abang mat kerap bawak balik 2 - 3 biji, walaupun buah mangga
yang tercedera, namun masih elok isinya. Jadi hari ni mat buat sambal
belacan. Guna belacan bakar dan cili padi thai yang warna merah. Kalau
dapat cili padi kampung lagi sedap, tapi stok takde. Satu yang agak
leceh, cili padi thai ni, biji dia banyak sangat, jenuh nak tumbuk kasi
lumat. Tapi takpe, ia memang berbaloi. Sambal belacan hari ni, mat gebu
yang tumbuk, bukan bonda ku. Makan dengan ulam daun selom, aduhh...Sedap
tak boleh nak kata apa, walaupun pedass...
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 biji buah mangga kampung, kupas kulit dan ambil isinya
20 biji cili padi merah thai, cuci dan toskan
1 inci belacan, dibakar hingga harum
1/2 camca teh gula
Secubit garam
Ulam2 kegemaran anda untuk dimakan bersama (mat guna ulam daum selom)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Tumbuk cili padi, belacan, garam dan gula hingga lumat, berhati dari terkena percikan sambal tadi. Masukkan mangga dan tumbuk sedikit, tak perlu lumat sangat, kasi hancur sikit2 sudah memadai. Gaul rata dengan sambal belacan tadi, rasa sedikit, kalau ok boleh cedok keluar dari lesung batu. Hidangkan bersama ulam2 dan juga nasi....berpeluhhhhh!!!...
No comments:
Post a Comment