Bahan-Bahan: | |
10 - 15 biji cili api 3cm/1 sudu besar belacan (yang telah dibakar) 1 biji bawang putih | Setengah sudu teh gula 1 sudu teh sos ikan (nampla) (jika tiada boleh digantikan dengan kicap cair) 1 biji limau nipis |
Cara: | |
1. Cili api, belacan, bawang putih dan gula ditumbuk separuh lumat. 2. Keluarkan bahan yang ditumbuk dimasukkan dalam bekas yang sesuai dan masukkan sos ikan/kicap cair dan perahkan limau nipis serta digaul rata. | |
Cadangan Hidangan: | |
Tidak perlu gunakan garam kerana sos ikan/kicap cair sudah cukup untuk memasinkan sambal. | |
Tambahan: | |
Sungguh enak dimakan dengan ulan-ulaman, nasi goreng dan sebagai pembuka selera. Selamat mencuba. |
04/03/2015
Sambal Belacan Ala Thai
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment