04/03/2015

Sambal Belacan Ala Thai

Image result for sambal belacan thai
Bahan-Bahan:
10 - 15 biji cili api
3cm/1 sudu besar belacan
(yang telah dibakar)
1 biji bawang putih
Setengah sudu teh gula
1 sudu teh sos ikan (nampla)
(jika tiada boleh digantikan dengan kicap cair)
1 biji limau nipis
Cara:
1. Cili api, belacan, bawang putih dan gula ditumbuk separuh lumat.
2. Keluarkan bahan yang ditumbuk dimasukkan dalam bekas yang sesuai dan masukkan sos ikan/kicap cair dan perahkan limau nipis serta digaul rata.
Cadangan Hidangan:
Tidak perlu gunakan garam kerana sos ikan/kicap cair sudah cukup untuk memasinkan sambal.
Tambahan:
Sungguh enak dimakan dengan ulan-ulaman, nasi goreng dan sebagai pembuka selera.
Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment