Bahan-Bahan: | |
1 ekor ayam dipotong 14 15 tangkai cili kering - kisar 10 ulas bawang merah- kisar 3 ulas bawang putih -kisar 2 cm halia - kisar 2 cm belacan dibakar sekejap 2 cm kunyit hidup - kisar 2 sudu kerisik | 1 liter santan pekat 500 ml air 3 batang serai - ketuk 2 keping asam sedikit garam dan gula minyak untuk menumis |
Cara: | |
1. Ayam dibersihkan dan digporeng. Ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga wangi. Masukkan belacan. Kacau rata. Setelah agak garing, masukkan santan pekat, air, serai dan masaklah sampai agak pekat. Setelah itu, masukkan ayam , kerisik, asam, garam dan gula. Masak sampai kering .Tabur bawang goreng. Besttt...... | |
Cadangan Hidangan: | |
Hidangan ini boleh dimakan bersama nasi, atau roti. | |
Tambahan: | |
Hidangan ini boleh juga dijadikan lauk meja pengantin. (Ayam dibelah dua sahaja ). |
01/03/2015
Ayam Tumis Belacan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment