Ikan Cencaru Masak Sambal Belacan
sumber:
myresipi.com
Bahan-bahan ( 4 orang makan )
- 2 ekor ikan cencaru sederhana besar
- 8-10 tangkai cili padi
- 2-3 tangkai cili merah
- Sebiji bawang besar (dihiris nipis)
- Sedikit air asam jawa
- 1 inci belacan
- 2 tangkai daun kari
- Sedikit minyak untuk menumis
- Sedikit air
- Serbuk kunyit dan garam (untuk menggoreng ikan)
- Sedikit garam dan serbuk perasa(jika suka makan aji)
Cara-cara
-
Kisar semua bahan kecuali daun kari dan bawang besar dengan air asam jawa (seperti membuat sambal belacan)
-
Tumis semua bahan kisar tadi sehingga naik minyak dan berbau wangi
-
Akhir sekali, masukkan daun kari dan bawang besar. Masak sehingga daun kari dan bawang layu
-
Jika mahu sambal yang kurang pekat, bolehla dimasukkan sedikit air
-
Ikan cencaru digoreng terlebih dahulu bersama garam dan kunyit
-
Angkat kuah sambal tadi dan dituangkan ke atas ikan
-
Kalau saya, saya suka guna asam jawa adabi (rasa lain sket, sedap semcm jek..)
No comments:
Post a Comment