06/02/2015

Nasi Goreng Belacan Seafood

Bahan-Bahan:
4 biji cabai hijau
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit daging ayam (dipotong kecil)
5 ekor udang
3 ekor sotong (dipotong kecil)
1 mangkuk besar nasi putih
2 sudu besar sos tiram
sedikit belacan 
garam secukup rasa
satu sudu kecil serbuk sup
2 sudu kecil gula
sepotong kobis bunga
sedikit minyak masak
Cara:
1. Tumbuk cabai,bawang merah dan putih serta belacan.
2. Panaskan minyak dan masukkan bahan2 ditumbuk ke dalam kuali.
3. Masukkan daging ayam,udang dan sotong.Biarkan ia dimasak sebentar.
4. Campurkan sos,garam,serbuk sup dan gula.Tunggu sehingga 3 minit.
5. Masukkan nasi serta sayur dan hidang.
Cadangan Hidangan:
Boleh dihidang untuk2-4 orang

No comments:

Post a Comment