Bahan-Bahan: | |
1 ekor ikan bawal sederhana besar yang siap digoreng bersama kunyit dan garam Bahan A - ditumbuk lumat 5 tangkai cili merah 8 tangkai cili api 2.5 cm belacan (sebesar 2 jari) ½ sudu teh garam @ secukup rasa 1/3 sudu teh gula @ secukup rasa | Bahan B 1/3 cawan perahan air asam jawa/limau 1/3 cawan air suam 2 biji mangga muda (dicincang) 2 ulas bawang merah (dihiris) ¼ sudu teh kicap cair |
Cara: | |
Bahan A yang ditumbuk lumat (sambal belacan)dicampur bersama bahan B.Gaulkan sebati dan selepas itu tuangkan di atas ikan yang siap digoreng. Hiriskan daun ketumbar sebagai hiasan. | |
Cadangan Hidangan: | |
Sedap dimakan bersama hidangan lauk kampung spt ulam-ulaman & ikan masin. | |
Tambahan: | |
Ikan bawal jangan digoreng terlalu garing utk mengelakkan rasa manis ikan. Untuk lebih pedas, bolehlah lebihkan cili dlm bahan A. |
13/02/2015
Ikan Bawal Sambal Belacan Asam Mangga
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment