Belacan Goreng Bintulu

e
Bahan-bahan ( tahan sampai 2 minggu )
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 7 tangkai cili kering
- Satu genggam ikan bilis (dibuang perut & tulangnya)
- Air asam secukupnya
- Gula & garam secukupnya
- 4 inci belacan (saya guna belacan asli dari kpg saya dkt Bintulu, Sarawak)
- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
-
Belacan, bawang merah, bawang putih, cili kering & ikan bilis dikisar bersama.
-
Masukkan sedikit minyak di dalam kuali. Pastikan minyak
benar2 panas dan barulah dimasukkan bahan yang sudah dikisar tadi.
-
Goreng bahan tadi sehingga naik bau.
-
Masukkan sedikit air asam, gula dan akhir sekali garam sesedap rasa.
-
Goreng sehingga masak kehitaman. Paling senang nak tau dia masak, minyak akan timbul seperti gambar kat atas.
-
Selamat mencuba resepi ini. Paling sedap dimakan bersama
ulam-ulaman. Kalau anak saya, makan je bersama nasi putih. Sampai lupa
nak makan ayam @ ikan.
-
*** Anak saya yg no 1 tu (pompuan) suka cicah belacan
goreng ni dgn roti krakers bulat (masin).... org swk ckp roti keben.
Sampai kita nak berulam pun terkejut tengok belacan dah licin.
No comments:
Post a Comment