e
Bahan-bahan ( tahan sampai 2 minggu )
- 4 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 7 tangkai cili kering
- Satu genggam ikan bilis (dibuang perut & tulangnya)
- Air asam secukupnya
- Gula & garam secukupnya
- 4 inci belacan (saya guna belacan asli dari kpg saya dkt Bintulu, Sarawak)
- Minyak untuk menggoreng
Cara-cara
- Belacan, bawang merah, bawang putih, cili kering & ikan bilis dikisar bersama.
- Masukkan sedikit minyak di dalam kuali. Pastikan minyak benar2 panas dan barulah dimasukkan bahan yang sudah dikisar tadi.
- Goreng bahan tadi sehingga naik bau.
- Masukkan sedikit air asam, gula dan akhir sekali garam sesedap rasa.
- Goreng sehingga masak kehitaman. Paling senang nak tau dia masak, minyak akan timbul seperti gambar kat atas.
- Selamat mencuba resepi ini. Paling sedap dimakan bersama ulam-ulaman. Kalau anak saya, makan je bersama nasi putih. Sampai lupa nak makan ayam @ ikan.
- *** Anak saya yg no 1 tu (pompuan) suka cicah belacan goreng ni dgn roti krakers bulat (masin).... org swk ckp roti keben. Sampai kita nak berulam pun terkejut tengok belacan dah licin.
No comments:
Post a Comment