19/01/2013

Belacan Goreng Bintulu



Belacan_gorenge


 

Bahan-bahan ( tahan sampai 2 minggu )

  • 4 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 7 tangkai cili kering
  • Satu genggam ikan bilis (dibuang perut & tulangnya)
  • Air asam secukupnya
  • Gula & garam secukupnya
  • 4 inci belacan (saya guna belacan asli dari kpg saya dkt Bintulu, Sarawak)
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara

  1. Belacan, bawang merah, bawang putih, cili kering & ikan bilis dikisar bersama.
  2. Masukkan sedikit minyak di dalam kuali. Pastikan minyak benar2 panas dan barulah dimasukkan bahan yang sudah dikisar tadi.
  3. Goreng bahan tadi sehingga naik bau.
  4. Masukkan sedikit air asam, gula dan akhir sekali garam sesedap rasa.
  5. Goreng sehingga masak kehitaman. Paling senang nak tau dia masak, minyak akan timbul seperti gambar kat atas.
  6. Selamat mencuba resepi ini. Paling sedap dimakan bersama ulam-ulaman. Kalau anak saya, makan je bersama nasi putih. Sampai lupa nak makan ayam @ ikan.
  7. *** Anak saya yg no 1 tu (pompuan) suka cicah belacan goreng ni dgn roti krakers bulat (masin).... org swk ckp roti keben. Sampai kita nak berulam pun terkejut tengok belacan dah licin.

Sumber: Resepi sini

No comments:

Post a Comment