Salam Sabtu, apa perancangan ni hari?...Kalau yang tak kemana2 tu
mesti sibuk dah masak2. Mat hari ni masak yang mudah2. Sebab ada kupang,
ku gorengkan dengan cili hijau letak belacan lagi. Yang mat guna ni
jenis kupang segar, beli, rebus dan ambil isinya, jangan lupa
dibersihkan terutama kotoran dibahagian belakang kupang tu (yang warna
hitam berbentuk gumpalan), serta janggutnya yang seakan2 berus cuci
periuk. Masakkan macam ni makan dengan nasi panas atau bubur nasi
sangat2 sedap. Kalau zaman dulu2, masakkan ini juga dibawa bekal ke
kebun, tapi idok leer guna kupang, tapi guna ikan bilis atau ikan bilis
tamban. Kalau suka pedas anda boleh tambah cili padi. Ok jomm kita lihat
resipi....
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 cawan isi kupang yang telah dibersihkan
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
5 biji cili hijau, hiris
1/2 inci belacan + 2 camca besar air, larutkan
1/2 camca besar sos tiram
1/2 camca teh pes asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
1/4 cawan air
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan cili hijau hingga layu. Masukkan sos tiram, kacau rata dan tambah kupang. Goreng sekejap dengan bahan lain.
- Tambah belacan, pes asam jawa dan air, masak hingga pekat. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain...
No comments:
Post a Comment