18/01/2013

Garam Belacan

Imej036

Sedap dimakan dengan mempelam muda, jambu batu, betik tua, kedondong dan lain-lain buah yang ada.. tambahan pulak sambil pot pet pot pet...perhhhhh...

Bahan-bahan ( 1 geng gebang.. )

  • 1 cawan gula pasir
  • 2 ketul belacan sebesar ibu jari.
  • 1/2 sudu teh garam
  • 5 biji cili api (boleh dikurang lebihkan)
  • 5 sudu kicap lemak manis
  • 5 sudu kacang goreng (ditumbuk kasar)untuk lebih kick, tak de tak jadi hal..

Cara-cara

  1. Imej029
    Masukkan semua bahan kecuali kicap dan kacang goreng dalam blender kering. Blend sampai hancur. 
  2. Imej035
    Dah hancur, tuang dalam bekas.Masukkan kicap dan kacang. Gaul.
  3. Dah siap untuk dicicah dengan buah-buahan kegemaran.
  4. Maksu suka cicah dengan asam jawa muda..sampai menjilat jari. 

Resepi
Sumber:  Klik sini

No comments:

Post a Comment