Sebaiknya ditumis hingga cili benar-benar masak.
Tarikh: 3 Disember 2012
Waktu memasak : 15 minit
Saiz hidangan untuk :4 orang
Saiz hidangan untuk :4 orang
BAHAN-BAHAN
- 5 biji cili hijau besar - dikisar
- 10 bili cili api - dikisar
- 2 biji bawang besar - dikisar
- 4 sudu makan minyak masak
- Udang geragau secukupnya | digoreng [udang inilah yang digunakan untuk membuat belacan...]
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN ULAM:
- Petai secukupnya
- Terung rinbang secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Kisar cili hijau besar, cili api, dan bawang besar
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis kesemua bahan yang telah dikisar dan daun kunyit.
3. Masukkan udang, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.
4. Angkat dan hidangkan bersama bahan ulaman.
No comments:
Post a Comment