19/01/2013

Asparagus Masak Belacan & Udang Kering (Thai)

Sumber: SiniMesra.net - Malaysia Directories & Information


Bahan-Bahan:
1 genggam tangan asparagus (biasanya supermarket akan jual sayur ini dalam kuantiti sebegini)
sedikit belacan (dibakar dahulu)
1 sudu besar udang kering (direndam setengah jam dalam air)
4 tangkai cili merah
3 tangkai cili padi (jika ingin pedas)
bawang merah
Cara:
1. tuskan udang kering dah letak kedalam batu lesung atau blender. tambahkan belacan, cili-cili dan bawang. tumbuk atau blender sehingga separa lumat (jika ingin lebih 'authentic' anda perlu menumbuknya dengan batu lesung).

2. cucikan asparagus dan potong dengan saiz 1 1/2 inci panjang.

3. panaskan minyak dengan api kecil dan tumiskan bahan yang ditumbuk untuk 1 minit. 'adjust' rasa dengan garam dan gula.

4. masukkan asparagus yang dipotong. 'stir-fry' seketika kemudian tutupkan. biarkan untuk 1 hingga dua minit.

5. setelah asparagus sudah masak (ia tidak perlu dimasak terlalu lama kerana asparagus lembik memang tak sedap), angkat dan hidangkan.
Tambahan:
recipe ini diolah dari hidangan asparagus yang saya kerap makan di restoran thai yang 'banquet' style (bukan jenis gerai tomyam kerana gerai-gerai tersebut mana ada asparagus). sesuai dimakan dengan 'pandan chicken' dan kari hijau thai, ataupun apa jua lauk melayu yang masak lemak.

No comments:

Post a Comment