19/01/2013

Sambal Belacan Tumis Brunei




Bahan-Bahan:
Cili hidup 9 batang (dipatah kasar)
cili padi 5 biji (tambah jika suka)
belacan 1 sudu makan (kurangkan pun boleh)
assam jawa 1 ½sudu mkn (rendam air dan buang biji)
bwg putih 7 ulas (buang kulit sahaja jgn dihiris)
minyak masak
garam/gula/bahan perasa

Cara:
tumiskan bwg putih sehingga kecoklatan dengan api yang sederhana. kemudian masukkan kedua dua jenis cili. tumis sehingga lembut. kemudian masukkan air pati assam jawa dan belacan tadi.gaul sehingga sebati. masukkan gula dan bahan perasa lain. lagi lama keluar minyak lagi sedap dan tahan. Setelah disejukkan sekejap, bahan tadi dimesin tapi jangan terlampau hancur. kasar sedikit tidak mengapa. Boleh campur air putih masak sedikit jika pekat. lada yang telah dimesin dipanaskan sekali lagi diatas api. gaul dan tambah minyak jika perlu dan tambah bahan perasa yang kurang.
Cadangan Hidangan:
sambal belacan ini sedap dimakan bersama timun dan ulam lain. makan sama nasi putih sahaja bersama ikan kering pun sedap. lagi pedas lagi terangkat.

No comments:

Post a Comment