19/01/2013

Mi Belacan

Bahan:

1 bungkus Mee hoon

3 sudu makan gula apong
sedikit garam
sedikit tepong jagong di + dengan sedikit air

bahan kisar:
2 -3 biji bawang merah
2 sudu makan udang kering
10 cili kering (d rebus sehingga lembut - boleh tambah kalau suka pedas)
sedikit belacan (ikut citarasa sendiri)
air secukupnya

Timun
Telor padi
Sotong basah
Tauge
Limau Kasturi


CARA:
Celurkan Mee Hoon kemudian toskan.

Bahan kisar dan air d masak sampai mendidih, kemudian masukkan gula apong...gaul lagi.
Tambahkan garam and tepong jagong yg d cairkn tadi untuk memekatkan kuah.
Biarkan seketika kecilkan api..bila mendidih tutup api. Kuah sudah sedia untuk d hidang.
 
Sumber: MaSalykitchen.blogspot.com

No comments:

Post a Comment